Veiksniai, mažinantys nuovargį darbe, hemodializės skyrių slaugytojų požiūriu - Burneikaitė, Guoda; Spirgienė, Lina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Tikslas – išsiaiškinti veiksnius, kurie, hemodializės skyrių slaugytojų požiūriu, gali padėti mažinti nuovargį darbe. Metodai. Tyrimas vykdytas 2021 m. gruodžio–2022 m. gegužės mėn. šešiuose hemodializės skyriuose, klinikose, centruose. Tyrime dalyvavo 21 slaugytojas. Atlikta kokybinė turinio analizė. Tyrimui vykdyti gautas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Bioetikos centro pritarimas (protokolo Nr. BEC – SL(M)-131). Rezultatai. Slaugytojų, kurie dirba hemodializės skyriuose, nuomone, mažesnis darbo krūvis, t. y. mažesnis pacientų skaičius vienam slaugytojui, leistų mažinti jų patiriamą nuovargį. Patiriamą fizinį nuovargį darbe padėtų sumažinti galimybė užsiimti fizine veikla ir/ar kineziterapija, psichologinį nuovargį taip pat padėtų mažinti galimybė nemokamai lankyti sporto klubą ar jogos užsiėmimus. Vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių darbo motyvaciją ir pasitenkinimą darbu, – darbo užmokestis. Išvados. Mažinant hemodializės skyrių slaugytojų nuovargį darbe reikėtų atsižvelgti į lankstų darbo grafiką ir optimalų darbo krūvį, pakankamą darbo užmokestį bei galimybę pasiūlyti darbuotojams kineziterapeuto organizuojamą fizinę ar kitą atsipalaiduoti padedančią veiklą.