Virtualiosios realybės taikymas, prižiūrint žaizdas: literatūros apžvalga - Rabkovskaja, Gražina; Kielė, Viktorija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Nudegimai yra rimta problema, kuri sukelia daug nemalonumų tiek pacientui, tiek personalui, kuris stengiasi palengvinti patiriamą skausmą, nerimą. Virtualioji realybė – tai naujoviškas būdas, kuris leidžia atskirti pacientą nuo jaučiamo dirgiklio, taip sumažinant patiriamas neigiamas emocijas. Tyrimo objektas – virtualiosios realybės taikymas, prižiūrint žaizdas. Literatūros apžvalgos tikslas – išanalizuoti literatūros šaltinius, kuriuose nagrinėjama virtualiosios realybės (toliau VR) naudojimas žaizdų priežiūroje. Tyrimo metodai – atlikta tiriamoji literatūros apžvalga, kuria norėta išanalizuoti VR pritaikymą žaizdų priežiūroje. Literatūros apžvalgos rezultatai. Mokslinės literatūros paieška atlikta PubMed bazėje. Pagal atrankos kriterijus buvo atrinktos 10 viso teksto publikacijos, atitinkančios tyrimo temą. Atlikta tiriamoji mokslinės literatūros apžvalga ir analizė. Išvados. Išsiaiškinta, kad VR naudojimas yra veiksminga ir svarbi pagalbinė gydymo priemonė nudegimo žaizdų priežiūros procedūrose. VR atskiria pacientą nuo skausmingo dirgiklio, todėl toks atitraukiamasis veiksnys yra veiksmingas būdas sumažinti skausmą, susijusį su žaizdos šalinimu ir tvarsčių keitimu. Išsiaiškinta, kad dažniausiai naudojama įtraukiančioji ir neįtraukiančioji VR. Taip pat pastebėta, kad VR panaudojimo efektas perrišant žaizdas yra teigiamas, o VR yra veiksmingas būdas nukreipti paciento dėmesį nuo skausmo, nerimo ir kitų neigiamų emocijų žaizdų tvarstymo metu.