Pacientų patiriamas nerimas ir jo priežastys priešoperaciniu laikotarpiu - Buivydienė, Agnė; Jakavonytė-Akstinienė, Agnė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Dažniausiai net ir nedidelė operacija pacientui tampa nerimo priežastimi. Procedūros būtinumas, priešoperacinis emocinis susijaudinimas, skausmas po operacijos, sudėtingas ir ilgas sveikimo procesas, ligoninės aplinka, diagnostinių ir paruošiamųjų tyrimų atlikimas, gydantis ir slaugantis personalas – tai veiksniai, kurie gali turėti įtakos priešoperaciniam paciento nerimui. Darbo tikslas – išanalizuoti pacientų patiriamą nerimą ir jo atsiradimo priežastis priešoperaciniu laikotarpiu. Tyrimo metodai – atliktas kiekybinis tyrimas, vykdyta apklausa raštu, duomenys pateikti procentine išraiška. Tyrimo imtis – atsitiktinė. Dalyvavo 110 savanoriškai sutikusių dalyvauti respondentų, kuriems buvo atlikta operacija. Tyrimo rezultatai ir išvados. Tyrime dalyvavę respondentai priešoperaciniu laikotarpiu dažnai jausdavo nerimą, kuris atsirasdavo dėl tokių priežasčių, kaip įkyrios mintys dėl operacijos, ilgai trunkantis pooperacinis gydymas ir dėl ligos jaučiamo skausmo. Tuo tarpu tokie veiksniai, kaip galima alergija vaistams, informacijos stoka ir neigiami rezultatai po operacijos buvo vertinami kaip nežymūs nerimo atsiradimo dirgikliai. Tyrimo metu pastebėta, kad psichologiniai simptomai pasireikšdavo dažniau priešoperaciniu laikotarpiu. Nors dauguma apklaustųjų teigė, kad jiems neprireikė psichologinės pagalbos, tačiau tyrimo metu paaiškėjo, jog dalis respondentų buvo linkę aktyviau bendrauti tiek su artimaisiais, tiek su slaugytojais.