Pacientų ir jų artimųjų agresija prieš psichikos sveikatos slaugytojus darbo vietoje - Gudonytė, Rūta; Palinauskienė, Liucija Ramunė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Tyrimo problema. Smurtas sveikatos priežiūros įstaigose tapo pasauliniu reiškiniu, į kurį reikia nedelsiant atkreipti dėmesį. Pirmiausia nukenčia slaugytojai, o psichikos sveikatos slaugos srityje slaugytojų pažeidžiamumas ypač akivaizdus. Darbe slaugytojų patiriama agresija turi neigiamų pasekmių tiek patiems slaugytojams, tiek pacientams ir jų artimiesiems. Dėl agresijos blogėja slaugytojų komunikacija su pacientais, mažėja dėmesys ir susikoncentravimas į paciento sveikatos problemas, prastėja slaugytojo ir jo šeimos gyvenimo kokybė, galimybės tobulėti. Tyrimo tikslas. Įvertinti pacientų ir jų artimųjų agresiją prieš psichikos sveikatos slaugytojus darbo vietoje. Tyrimo metodika – kiekybinis tyrimas atliekant anoniminę apklausą internetu. Tyrimo dalyviai – 118 psichikos sveikatos srities slaugytojų. Tyrimo rezultatai ir išvados. Dažniausios darbe slaugytojų patiriamos agresijos rūšys yra žodinė ir fizinė agresija, rečiausia – seksualinis priekabiavimas. Pagrindiniai agresijos rizikos veiksniai yra siejami su pacientais ir jų artimaisiais, slaugytojo statusu ir asmeninėmis savybėmis bei darbo aplinka. Dažniausi slaugytojų taikomi agresijos įveikos būdai yra bandymas nuraminti agresorių bendraujant ir pašalinti iš aplinkos dirgiklius, skatinančius agresiją.