Diabetinės pėdos prevencija ir gydymas - Valčiukienė, Lina; Stauskienė, Kristina; Urbonienė, Laima (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, dažnai turi pėdų problemų. Nesilaikant prevencijos, diabetinėse pėdose atsiranda žaizdų, deformacijų ir infekcijų, todėl gydymas tampa ilgas ir daug kainuojantis sveikatos priežiūros sistemai. Diabetinė pėda yra sparčiai plintanti lėtinė cukrinio diabeto komplikacija, kuri diagnozuota daugiau nei 400 mln. žmonių visame pasaulyje. Dėl šios būklės daugiau nei 85 proc. paveiktų žmonių buvo amputuotos apatinės galūnės. Nors sveikatos priežiūros specialistai ir tyrėjai skiria mažiau dėmesio efektyviai spręsti šią problemą, palyginti su diabetinės pėdos gydymu, diabetinės pėdos prevencija yra puikus būdas užkirsti kelią cukriniu diabetu sergančių žmonių su šia liga susijusioms komplikacijoms ir mirtingumui. Tyrimo tikslas – remiantis sistemine mokslinės literatūros šaltinių apžvalga, išanalizuoti diabetinės pėdos prevenciją ir gydymą. Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimo tipas – sisteminė literatūros apžvalga. Sisteminė mokslinės literatūros apžvalga parengta taikant metodą PRISMA (Perffered Reporting Item for Systematic Review and MetaAnalyses). Mokslinės literatūros sisteminei apžvalgai publikacijų paieška buvo vykdyta virtualiose elektroninėse duomenų bazėse: Pub Med ir Google Scholar. Paieškai naudoti terminai, atitinkantys tyrimo tikslą (diabetic foot, diabetic foot ulcer, treatment, complications, care, prevention). Į sisteminę mokslinės literatūros apžvalgą įtraukta dvidešimt (n = 20) pilnų straipsnių, atitinkančių tinkamumo kriterijus.