Kosmetikos priemonių poveikis kuperozinei veido odai - Pabijanskaitė, Ugnė; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Kuperozė yra odos būklė, kai veido srityje pastebimas odos dangalų sutrikimas su išsiplėtusių kapiliarų tinklu. Dažniausiai tai yra paveldima odos būklė. Kuperozės vystymuisi įtakos turi kapiliarų silpnėjimas, lėtinės ligos, predisponuojančios kraujotakos sutrikimus. Tyrimo tikslas. Įvertinti kosmetikos priemonių poveikį kuperozinei veido odai. Metodai. Taikytas mišrus tyrimo būdas. 2023 m. šiam tyrimui pasitelktas vienas 58 metų tiriamasis, atitinkantis tyrimui reikalingus kriterijus: vyresnis amžius, kuperozinė odos būklė, jo darbo specifika leidžia kasdien nenaudoti sunkaus makiažo ir ilgai būti saulėje, neturi alerginių reakcijų naudojamų priemonių komponentams. Tyrime naudota: odos diagnostikos prietaisas, kliento kortelė, dešimties procedūrų su X veikliąja medžiaga kursas, kartojamas kas savaitę. Tyrimo rezultatai. Tiriamajam asmeniui nustatytas mišrus odos tipas, deformacinis senėjimas. Kuperozė matoma skruostuose, nosies sparneliuose, yra teleangiektazijų nosies sparnelių srityje, kairiajame skruoste. Oda dehidratuota, sebumo išsiskyrimas padidėjęs kaktos, nosies ir smakro srityse. Procedūrų metu naudotos daugiakomponentinės X veikliosios medžiagos, skirtos mažinti kuperozės poveikį odai, drėkinti, skatinti odos regeneraciją, kolageno ir elastino sintezę, sutraukti kapiliarus ir stiprinti hidrolipidinį barjerą. Išvados. 1. Netinkamas gyvenimo būdas, kosmetinių priemonių naudojimas, žalingi mitybos įpročiai, nekoreguojamas kraujospūdis turėjo neigiamą poveikį kuperozinei veido odai. 2. Hidrolipidinio barjero atkūrimui ir kuperozinės odos būklės gerinimui naudotos daugiakomponentinės rūgštinio pagrindo veikliosios medžiagos sustiprino kapiliarus, pagerino odos metabolizmą, paspartino ląstelių regeneraciją.