Migdolų rūgšties poveikis aknės pakenktai veido odai - Čepukova, Enrika; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Tobulėjant kosmetologijos procedūrų technologijoms, atsirandant naujų medžiagų ir įrangos, žmogaus kūno estetinė išvaizda tobulėja. Probleminė riebi veido oda sukelia psichologinį diskomfortą ir turi įtakos žmonių gyvenimo kokybei, blogina socialinę ir emocinę savijautą. Riebios veido odos problemos yra seborėjinis dermatitas, aknė. Tyrimo tikslas. Įvertinti migdolų rūgšties poveikį aknės pakenktai veido odai. Metodai. Mišrus būdas. Tyrimas atliktas 2023 m. vasario–balandžio mėn. Tikslinės atrankos būdu pasirinkta 23 metų tyrimo dalyvė. Tyrimui taikytas lyginamosios analizės metodas, vertinant veido odos parametrus po kas antros procedūros. Stebėjimo metodu odos pokyčiai vertinti diagnostikos aparatu WOOD LAMP. Testavimo metodas pasirinktas matuojant aknės paplitimo lygį epidermyje. Kliento 4 skyrių kortelė naudota anamnezei surinkti, nagrinėta: namuose naudojamos kosmetinės priemonės, gyvenimo būdas, sveikatos ir odos būklė. Tyrimo rezultatai. Po procedūrų kurso nustatytas mažesnis odos uždegimo lygis, mažesnis odos jautrumas, mažiau bėrimų ir pigmentinių dėmių, vos pastebimi smulkūs kapiliarai, didesniuose veido plotuose įžvelgtas sutrūkinėjusių kapiliarų tinklas. Išvados. Migdolų rūgštys efektyviai mažina uždegiminius procesus aknės pakenktoje veido odoje, skatina odą greičiau regeneruotis, nesukelia stiprios odos nekrozės. Veido centrinėje dalyje ženkliai sumažėjo bėrimo elementų, uždegiminio odos ploto.