Slaugos veiksmai po klubo sąnario endoprotezavimo operacijos - Petravičienė, Zita; Bartašiūnienė, Vida (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Sąnarių endoprotezavimo operacija yra vienas didžiausių šių dienų medicinos pasiekimų. Tai vienos efektyviausių pastaruoju metu atliekamų chirurginių intervencijų tiek medicinine, tiek ekonomine prasme [1]. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kiekvienais metais sąnarių endoprotezavimo operacijų nuolat daugėja. Tam turi įtakos senstanti visuomenė bei didėjantis žmonių, sergančių lėtinėmis degeneracinėmis sąnarių ligomis, skaičius [2]. Nors klubo, kelio sąnarių endoprotezavimo operacijos yra tapusios rutininėmis ortopedinėmis operacijomis, vis dėlto jos reikalauja ypatingos medicinos darbuotojų priežiūros ir slaugos pooperaciniu laikotarpiu. Tyrimo tikslas – išanalizuoti slaugos veiksmus po klubo sąnario endoprotezavimo operacijos. Atliktas kiekybinis tyrimas anketavimo būdu, jo dalyviai – slaugytojai, dirbantys Utenos miesto sveikatos priežiūros institucijose. Tyrimas parodė, kad slaugytojai turi įvertinti bendrą paciento būklę, gyvybinius rodiklius, žaizdą, drenus ir spręsti atsiradusias problemas.