Sergančiųjų cukriniu diabetu mityba - Bulikaitė, Virginija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Sergantiesiems cukriniu diabetu (toliau CD) rekomenduojama laikytis tų pačių mitybos principų kaip ir sveikiems žmonėms. Renkantis maisto produktus, siūloma vadovautis maisto pasirinkimo piramide, gerti pakankamai vandens, nepersivalgyti, laikytis mitybos režimo. Mitybos režimas – tai valgymų skaičius per parą ir kiekybinis maisto pasiskirstymas atskirų valgymų metu [1, 2]. Svarbu, kad sergant CD būtina išmokti atpažinti maisto produktus, kurių sudėtyje yra angliavandenių. Jei sergantysis CD gydomas greito veikimo insulino injekcijomis, jam dar reikia išmokti suskaičiuoti angliavandenių kiekį patiekaluose, kad galėtų pasirinkti tinkamą insulino dozę. Sergantieji II tipo CD dažnai turi antsvorio ar yra nutukę, todėl jiems svarbu išmokti sumažinti maisto porcijas bei stengtis būti fiziškai aktyvesniems [3].