Hipoglikemija, sergant cukriniu diabetu - Bulikaitė, Virginija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Hipoglikemija – tai gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimas, sukeliantis neurologinę disfunkciją. Ši būklė yra dažniausiai pasitaikanti ūmi cukrinio diabeto komplikacija. Siekdami išvengti hipoglikemijos, besigydantieji insulinu turėtų neleisti gliukozės kiekiui kraujyje nukristi žemiau nei 4 mmol/l. Sergant cukriniu diabetu, hipoglikemija gali įvykti bet kuriuo paros metu [1]. Ši būklė prasideda dėl per didelės insulino ar kitų gliukozės kiekį mažinančių vaistų dozės, nepakankamo suvartotų angliavandenių kiekio, didelio fizinio krūvio, alkoholio. Hipoglikemijos simptomai: drebulys, silpnumas, prakaitavimas, alkio jausmas, nuotaikų kaita, mieguistumas. Hipoglikemijai užsitęsus ir laiku nesuteikus pagalbos, prasideda traukuliai, prarandama sąmonė, išsivysto hipoglikeminė koma. Pasireiškus hipoglikemijos simptomams, būtina suvartoti lengvai įsisavinamų angliavandenių, padidinančių gliukozės kiekį kraujyje. Išsivysčius hipoglikeminei komai, į raumenis švirkščiamas hormonas gliukagonas arba į veną suleidžiama gliukozės tirpalo [2]. Pasitaiko, kad patyrusieji sunkią hipoglikemiją baiminasi jos pasikartojimo, todėl stengiasi palaikyti aukštesnį gliukozės kiekį kraujyje nei rekomenduojama. Hipoglikemijos baimę įveikti galima konsultuojantis ir bendradarbiaujant su diabeto priežiūros komanda: gydytoju endokrinologu, slaugytoju diabetologu, psichologu. Hipoglikemijos baimę išgyvena ir sergančiųjų cukriniu diabetu vaikų tėvai [3].