Nėščiųjų fizinis aktyvumas ir informuotumas apie jo naudą - Urbelionytė, Augustė; Zakarienė, Rasa; Liutikienė, Rasa (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Fizinis aktyvumas per nėštumą yra ypač svarbus moters ne tik fizinei, bet ir psichinei sveikatai, nėštumo ir gimdymo baigtims. Laiku suteiktas ir tinkamas moterų informavimas apie fizinio aktyvumo per nėštumą reikšmę padrąsintų nėščiąsias užsiimti fizine veikla. Tyrimo tikslas – išanalizuoti nėščiųjų informuotumą apie fizinio aktyvumo naudą. Tyrimo metodai. 2022 m. kovą atliktas kiekybinis tyrimas, anketinė apklausa internetu. Tyrime dalyvavo 164 nėščios moterys, kurių amžiaus vidurkis 30,43 ± 4,52 metų. Duomenų analizei naudotas statistinių programų paketas „SPSS 21.0 for Windows“. Rezultatai. 79 proc. tyrimo dalyvių šis nėštumas buvo pirmasis, per tyrimą 83 proc. moterų nėštumo laikas buvo 33–40 nėštumo savaičių. Rezultatai atskleidė, jog per nėštumą gerokai sumažėjo moterų fizinė veikla, lyginant su laikotarpiu iki nėštumo: iki nėštumo fiziškai aktyvių buvo 68,9 proc., per nėštumą – 47,0 proc. Vertinant fizinio aktyvumo pokyčius, nustatyta, jog iš sportuojančių iki nėštumo daugiau nei ketvirtadalis moterų per nėštumą nutraukė fizinę veiklą. Analizuojant skausmo varginamas kūno dalis ir lyginant negalavimų vertinimus per nėštumą, priklausomai nuo fizinio aktyvumo per nėštumą, nustatyta, jog užpakalinės dubens dalies skausmas ir nuovargis statistiškai reikšmingai daugiau vargino fiziškai neaktyvias dalyves nei aktyvias. Fiziškai aktyvios moterys per nėštumą dažniausiai išskyrė šią fizinę veiklą: vaikščiojimą, mankštą, plaukiojimą, jogą ir savo sveikatą vertino geriau nei fiziškai neaktyvios. Tyrimas atskleidė, jog informacijos apie fizinio aktyvumo naudą per nėštumą šaltiniai yra internetas, moksliniai straipsniai, nėščiųjų mokymai ir gydytojų konsultacija. Išvados. Nėščiųjų informuotumas apie fizinio aktyvumo naudą yra nepakankamas.