Glikolio rūgšties naudojimas estetiniam veido odos atnaujinimui - Jurkėnaitė, Milena; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Rūgštys, kaip cheminiai šveitikliai, efektyviai gerina odos būklę, slopina uždegiminius procesus. Tikslas – nustatyti kosmetinių priemonių su glikolio rūgštimi poveikį veido odai. Metodas. Pasirinktas kokybinis tyrimas. Atliktas nestruktūruotas interviu. Tikslinėje atrankoje pasirinktos dvi tyrimo dalyvės: 1-ai dalyvei 29 m., 2-ai dalyvei 22 m. Per tyrimą buvo pildoma kliento kortelė, individualiai atliekamas glikolio rūgšties procedūrų kursas, kurių dažnis kas 10 dienų. Odos pokyčiams įvertinti daromos nuotraukos prieš ir po kiekvienos procedūros, jos archyvuojamos ir analizuojamos. Tyrimo rezultatai. 1-ai dalyvei nustatytas mišrus odos tipas, pasireiškusi keratinizacija, smulkios mimikos raukšlės, randai po aknės, gelsvas odos atspalvis. 2-ai dalyvei nustatytas riebus odos tipas, papulių, pustulių žemėlapis skruostų srityse, komedonai smakro, nosies srityje. Procedūros su glikolio rūgštimi 1-ai dalyvei sumažino mimikos raukšlių reljefą, atkūrė odos drėgmę, sumažėjo komedonų, neatsirado naujų bėrimų. 2-ai dalyvei glikolio rūgštis sumažino komedonų, uždegiminių procesų odos srityje, pašviesėjo randai. Abiejų dalyvių veido oda vizualiai atrodo pajaunėjusi, skaistesnė ir lygesnė. Išvados. Teigiamas glikolio rūgšties poveikio efektas pastebėtas kiekvienai dalyvei. Tarp procedūrų veido odos būklei palaikyti namuose naudotos kosmetinės priemonės. Vizualiai matyti estetiniai odos pokyčiai: 1-os dalyvės oda atgavo drėgmę, išsilygino, pašviesėjo randai, sumažėjo komedonų. 2-ai dalyvei sumažėjo bėrimų, uždegiminių odos sričių, komedonų.