Slaugytojų stresogeninių veiksnių ir psichoemocinės būsenos poveikis tarpusavio bendradarbiavimui - Šleinytė, Ieva; Mikaliūkštienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Slaugytojai darbe neišvengiamai patiria stresą, kuris veikia jų psichoemocinę būseną. Sudėtingi dalykiniai ir tarpasmeniniai santykiai, konfliktai su kolegomis, pacientais ir jų artimaisiais, didelis darbo krūvis, sunkumai dėl sprendimų priėmimo, mirštančių pacientų slauga, darbas pandemijos sąlygomis kelia stresą, nerimą, baimę, miego sutrikimus, išsekimą ir depresiją, kurie veikia slaugytojų psichoemocinę būseną ir tarpusavio bendradarbiavimą. Slaugytojų tarpusavio bendradarbiavimas yra reikšmingas ne tik pačių slaugytojų, bet ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo kokybei ir pacientų gerovei. Tyrimo tikslas – išanalizuoti mokslinę literatūrą apie slaugytojų darbe patiriamą stresą, emocinę būseną ir jų poveikį tarpusavio bendradarbiavimui. Tyrimo metodai. Sisteminga straipsnių paieška „PubMed“, „Cochrane ClinicalKey“, „BMJ Best Practice, ScienceDirect“ ir „Google Scholar“ duomenų bazėse. Gauti rezultatai parodė, kad stresas ir psichoemocinė slaugytojų būsena yra susiję ir turi įtakos jų tarpusavio bendradarbiavimui. Dėl nuolat patiriamo streso dauguma slaugytojų kenčia ir nuo fizinių, ir nuo psichologinių sveikatos sutrikimų, kurie daro įtaką komandos bendravimui.