Sergančiųjų psoriaze kūno priėmimas, stigmatizavimo ir sveikatos kontrolės suvokimas: kaip tai susiję - Zajančkauskaitė-Staskevičienė, Loreta; Kužmarskytė, Miglė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Psoriazė – lėtinė sisteminė, uždegiminė odos liga, sukelianti kūno odos, galvos plaukuotosios dalies bėrimus ir nagų pažeidimus. Sergantieji psoriaze dėl savo ligos susiduria su įvairiais psichosocialiniais sunkumais. Gyvenimo kokybė sergant psoriaze blogėja dėl suvokiamo stigmatizavimo visuomenėje, kurį gali jausti šios ligos paveiktas asmuo. Bėrimai, pleiskanos dažnai laikomos subjektyviai blogiausiu ligos aspektu, kadangi matomi odos pažeidimai keičia pacientų išvaizdą ir jų kūno vaizdo suvokimą. Asmens savijauta ir su sveikata susijęs elgesys lemia ir tai, kaip asmuo suvokia savo sveikatos kontrolę. Šio tyrimo tikslas – ištirti sergančiųjų psoriaze suvokiamo stigmatizavimo, kūno vaizdo suvokimo ir sveikatos kontrolės suvokimo sąsają. Atliktas kiekybinis tyrimas, naudojant Stigmatizavimo jausmo klausimyną (angl. Feelings of Stigmatization Questionnaire), Drezdeno kūno vaizdo klausimyną (angl. Dresden Body Image Questionnaire; DBIQ-NL) ir Daugiamatę sveikatos kontrolės suvokimo skalę (angl. Multidimensional Health Locus of Control Scale – MHLC). Tiriamieji – sergantys psoriaze suaugusieji (n = 111). Rezultatai parodė, kad psoriaze sergantiems vyrams labiau nei moterims būdingas suvokimas, kad už jų sveikatą atsakingi kiti, pozityvesnis kūno priėmimas. Psoriaze sergančiųjų odos pažeidimo laipsnis tiesiogiai susijęs su suvokiamu stigmatizavimu. Psoriaze sergančiųjų įsitikinimas, jog sveikatos kontrolė nepriklauso nuo jų pačių, veikia kaip suvokiamo stigmatizavimo ir kūno priėmimo tarpininkas.