Cukrinis diabetas. Insulino terapija - Bulikaitė, Virginija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Insulinas – hormonas, kurį sintetina kasos (Langerhanso salelių) β ląstelės. Pirmą kartą insulino terapija cukriniu diabetu sergančiam pacientui buvo taikyta prieš šimtą metų – 1922 m. Insulino atradėjas Toronto universiteto (Kanada) gydytojas F. Bantingas tapo jauniausiu Nobelio premijos laureatu, o lapkričio 14-oji (jo gimimo diena) paskelbta Pasauline diabeto diena. Insulino atradimas išgelbėjo milijonus cukriniu diabetu susirgusių žmonių gyvybių [1]. 1 tipo cukriniu diabetu (toliau – 1 tipo CD) susirgusiems žmonėms gydymas insulinu būna skiriamas visada, o sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu (toliau – 2 tipo CD) terapija dažniausiai nepradedama nuo insulino injekcijų – iš pradžių gali būti taikoma dieta ar gliukozės kiekį kraujyje mažinančios tabletės. Kartais pastebimas pacientų pasipriešinimas insulino terapijai. Negatyvios nuostatos dažniausiai būna susijusios su adatų baime, mitais apie insuliną, gyvensenos keitimo baime, žinių stoka [2].