Slaugytojų, sergančių kojų venų varikoze, ligos valdymas - Bingelytė, Greta; Paulikienė, Simona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
2020 m. Lietuvoje viena pagrindinių mirties priežasčių buvo kraujotakos sistemos ligos [1]. Vienas iš dažnų kraujagyslių sistemų sutrikimų yra venų varikozė. Tikslios statistikos, kiek Lietuvoje yra sergančiųjų kojų venų varikoze, nėra. Venų varikozė – tai veninė liga, paveikianti apie 30 proc. visos pasaulio populiacijos [2]. Šiame straipsnyje nagrinėjamas slaugytojų, sergančių kojų venų varikoze, ligos valdymas. Tyrime dalyvavo 10 slaugytojų, kurioms diagnozuota kojų venų varikozė. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tiriamosios kaip pagrindinius kojų venų varikozės rizikos veiksnius nurodė genetinį polinkį, stovimą ir fizinį darbą bei antsvorį. Visos informantės bandė taikyti kompresinę terapiją, tačiau tik dalis nuolat ją atlieka. Taip pat slaugytojos stengiasi būti fiziškai aktyvios ir laikytis maitinimosi rekomendacijų, naudoja tepalus, gerinančius kojų kraujotaką. Nesant kojų venų varikozės simptomų ir dėl prevencinių priemonių sukeliamo diskomforto, dalis tiriamųjų prevencinių priemonių netaiko. Priežastys, skatinančios taikyti prevencines priemones, yra specialistų, kolegų suteikta informacija. Tolesnis ligos progresavimas yra galima priežastis prevencijos priemonių naudoti.