Sergančiųjų arterine hipertenzija gyvenimo kokybė ir emocinė būsena - Palaitytė, Paulė; Mikaliūkštienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Vis daugėja sergančiųjų arterine hipertenzija. Arterinės hipertenzijos simptomai neigiamai veikia fizinę ir psichinę sveikatą, sukelia didelį diskomfortą, o tai blogina gyvenimo kokybę ir trikdo normalų ir stabilų gyvenimą. Atlikti tyrimai rodo, kad dėl šios ligos prastėja sergančiųjų emocinė sveikata – daugėja nerimo ir depresinių būsenų. Tyrimo tikslas – išanalizuoti mokslinę literatūrą apie arterine hipertenzija sergančiųjų gyvenimo kokybę ir emocinę būseną. Tyrimo metodai – sisteminė literatūros apžvalga „PubMed“, „ClinicalKey“, „Google Sholar“ ir EBSCO duomenų bazėse publikuojamų straipsnių, kuriuose rašoma apie arterine hipertenzija sergančiųjų gyvenimo kokybę ir emocinę būseną. Gauti rezultatai parodė, kad sergantiesiems arterine hipertenzija padidėja rizika sirgti depresija arba patirti nerimo sutrikimų, o tai blogina emocinę būseną ir gyvenimo kokybę.