COVID-19 liga sergančių nutukusių pacientų realios ir potencialios slaugos problemos - Pranckūnaitė, Greta; Gerikienė, Vitalija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Tyrimo problema. Padidėjusi COVID-19 liga sergančių pacientų hospitalizacija, intensyvi priežiūra ir mirties rizika yra susijusios su pacientų nutukimu, todėl siekiant užtikrinti kuo geresnę koronaviruso infekcija sergančių nutukusių pacientų slaugą, būtina nustatyti realias ir potencialias COVID-19 liga sergančių nutukusių pacientų slaugos problemas. Tyrimo tikslas – išanalizuoti COVID-19 liga sergančių nutukusių pacientų realias ir potencialias slaugos problemas. Tyrimo metodai. Atliktas kokybinis tyrimas, taikant pusiau struktūruotą interviu ir analizuojant duomenis kokybinės turinio analizės metodu. Tyrimo dalyviai – slaugytojai, dirbantys COVID-19 reanimacijos skyriuje. Tyrimo rezultatai ir išvados. Remiantis tyrime dalyvavusių slaugytojų teiginiais, nustatytos šios COVID-19 liga sergančių nutukusių pacientų realios slaugos problemos: karščiavimas, kvėpavimo funkcijos nepakankamumas, dusulys, kosulys, odos vientisumo pažeidimai, padidėjęs prakaitavimas, savirūpos stoka, ribotas savarankiškas judėjimas ir priklausomybė nuo personalo, nepatogus pozicionavimas ant pilvo, mitybos nepakankamumas, skonio pojūčio sutrikimas. Tyrimas atskleidė šias COVID-19 liga sergančių nutukusių pacientų potencialias slaugos problemas: mirtis, staigus būklės pablogėjimas, alpimas, panikos priepuolis, pragulos, infekcija, odos vientisumo pažeidimas, padidėjęs prakaitavimas, organizmo išsekimas, obstipacija, nusilpimas, užspringimo ir dehidratacijos rizikos.