Inovatyvus lėtinių žaizdų gydymas - Juknė, Gabrielė; Uždanavičienė, Roma; Paškevičė , Alma (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Lėtinės žaizdos yra sudėtinga problema, daranti įtaką pacientų fizinei, psichologinei ir socialinei gerovei. Lėtinių žaizdų gydymas turėtų būti komandinis, į jį turėtų įsitraukti ne tik pacientas, bet ir jo šeimos nariai. Lėtinė žaizda – tai odos, gleivinių, gilesnių audinių vientisumo pažeidimas, neužgyjantis per 3 mėnesius. Paliatyviojoje pagalboje dažniausiai susiduriama su odos ir minkštųjų audinių žaizdomis – pragulomis. Pragulos išsivysto tiek ūmiai hospitalizuotiems pacientams, tiek pacientams, kurie yra slaugomi ar gydomi palaikomojo gydymo ar paliatyviosios pagalbos įstaigose. Paliatyviojoje pagalboje ligoniai yra prižiūrimi taikant holistinį požiūrį, atsižvelgiant ne tik į ligą, jos sunkumą, ligonio amžių, bet ir į fizines, socialines, psichologines ir dvasines savybes. Paliatyviosios pagalbos specialistų integruota komanda turėtų įvertinti ne tik pačią žaizdą, bet ir paciento gretutines ligas, valgymo ir gyvenimo būdo įpročius, kurie gali turėti įtakos žaizdų gijimui. Parenkant tinkamiausius tvarsčius, reikia įvertinti žaizdos tipą, sekreto kiekį, ar nėra infekcijos požymių. Kasdienė žaizdos priežiūra daro labai teigiamą įtaką jos gijimui.