Širdies nepakankamumu sergančių pacientų gyvenimo kokybė - Lukošiūtė, Greta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Darbo tikslas – įvertinti širdies nepakankamumu sergančių pacientų gyvenimo kokybę. Metodai. Tyrimas vyko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Kardiologijos klinikoje nuo 2021 m. balandžio iki liepos. Atlikta anoniminė apklausa, kuriai naudotas gyvenimo kokybės klausimynas SF-36. Tyrime dalyvavo 102 respondentai, atsako dažnis – 96 procentai. Rezultatai. Sergantieji širdies nepakankamumu geriau vertino savo psichinę sveikatą (53,6 ± 8,9 balai) nei fizinę (43,8 ± 16,5 balai). Pacientai geriausiai įvertino gyvenimo kokybės sritį, susijusią su mažesniu veiklos apribojimu dėl emocinių sutrikimų (75,8 ± 19,9 balai), o prasčiausiai – gyvenimo kokybės sritį, susijusią su patiriamu skausmu (34,2 ± 25,5 balai) (p < 0,05). Išvada. Širdies nepakankamumu sergančių pacientų gyvenimo kokybė mažiausiai veikiama veiklos apribojimų dėl emocinių sutrikimų, o labiausiai ją trikdo patiriamas skausmas. Sveikatos bendrai bei fizinio aktyvumo, kaip gyvenimo kokybės komponentų, vertinimas skiriasi tarp širdies nepakankamumu sergančių pacientų, atsižvelgiant į jų lytį, amžių, išsilavinimą bei ligos trukmę. Skausmas ir socialinių ryšių silpnėjimas vyriausių pagal amžių pacientų gyvenimo kokybę trikdo mažiausiai.