Moterų, patyrusių gimdymo takų traumas, slaugos tęstinumo svarba - Laktionkinaitė, Ugnė; Stoukuvienė, Žaneta; Liutikienė, Rasa (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Gimdymo takų traumas, kuomet reikalingas minkštųjų audinių siuvimas, patiria apie 50 proc. natūraliais takais gimdančių moterų. Lietuvoje po nekomplikuoto gimdymo natūraliais takais moterys stacionare praleidžia vidutiniškai 2–3 paras, tokio laiko ne visada pakanka įgyti gebėjimams pasirūpinti ne tik naujagimiu, bet ir prižiūrėti gimdymo takų žaizdas. Slaugos tęstinumas, sugrįžus gimdyvei iš stacionaro, ypač svarbus, siekiant išvengti tokių komplikacijų pogimdyminiu periodu kaip karščiavimas, infekcijos žaizdos srityje, žaizdos kraštų išsiskyrimas, dujų ar išmatų nelaikymas, fistulių susidarymas, skausmingi lytiniai santykiai ir šeimos planavimo atidėjimas ateityje. Tyrimo tikslas. Įvertinti moterų, patyrusių gimdymo takų traumų, slaugos tęstinumo svarbą. Tyrimo metodai: išanalizavus mokslinę literatūrą, nuo 2020 m. lapkričio iki 2021 m. sausio atliktas kiekybinis tyrimas, anoniminė apklausa, per pastaruosius dvejus metus natūraliais takais gimdžiusių ir patyrusių įvairių gimdymo takų minkštųjų audinių traumų, moterų apklausa. Tyrimo duomenys išanalizuoti „Microsoft Office Excel 2016“ duomenų apdorojimo programa. Tyrimas atliktas laikantis etikos principų. Tyrimo rezultatai: tyrime dalyvavo 110 moterų. Didžioji dalis respondenčių gimdė pirmą kartą ir patyrė I–II laipsnio tarpvietės ar makšties plyšimus. Daugiau nei pusė moterų akcentavo specialistų informacijos trūkumą apie gimdymo takų priežiūrą namuose, lytinį gyvenimą po gimdymo, tolimesnį šeimos planavimą. Išvados: natūraliais takais pagimdžiusios moterys, patyrusios minkštųjų audinių gimdymo takų traumų, pogimdyminiu laikotarpiu jaučia skausmą žaizdos srityje, kuris riboja judesius vaikštant, sėdint, keliantis iš gulimos padėties, jaučia nerimą ir baimę dėl minkštųjų audinių sužalojimo tuštinantis. Gimdyvės nepakankamai informuojamos apie gimdymo takų žaizdos priežiūrą namuose ir pageidautų tęstinės priežiūros pirminėje sveikatos priežiūroje.