Naujos redakcijos Lietuvos medicinos norma MN 40:2021 „Akušeris“. Komentarai ir paaiškinimai - Šimkus, Artūras (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Asmens sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių Lietuvoje, kompetenciją reglamentuoja Lietuvos medicinos normos, kurias savo įsakymu tvirtina Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras. Kiekvieną Lietuvos medicinos normą kuria, peržiūri ir pagal poreikį keičia ministro įsakymu sudaryta 8–12 asmenų darbo grupė, kurios sudėtyje yra mokymo institucijų, specialistų profesinių organizacijų, pacientų interesus atstovaujančių organizacijų, kontroliuojančiųjų institucijų ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos atstovai. Kompetencijų dalis, kurią sudaro reikalavimai specialisto žinojimui, išmanymui ir gebėjimams, rengiama atsižvelgiant į studijų programų turinį, naujausius sveikatos mokslų pasiekimus, kitų šalių geruosius pavyzdžius ir mokslo įrodymais pagrįstus diagnostikos ir gydymo arba slaugos metodus. Rašant kompetencijų dalį, kuri praktikoje turbūt yra aktualiausia, didžiausia darbo dalis tenka mokymo institucijų ir specialistų profesinių organizacijų (pvz., kolegijų, specialybės draugijų) atstovams. Pateikiame keletą paaiškinimų apie pakeitimus, kurie akušeriams yra pakankamai nauji, tačiau būtini gerinant Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos efektyvumą, siekiant sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir pacientų saugumo.