Geriatrinių pacientų odos priežiūra - Stanislovienė, Nereta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Darbo tikslas – išanalizuoti mokslinę literatūrą apie vyresnio amžiaus asmenų odos problemas, pateikti geriatrinių pacientų odos priežiūros rekomendacijas. Visame pasaulyje kasmet daugėja vyresnio amžiaus asmenų, o tobulėjanti medicina ir slauga suteikia galimybę gyventi ilgiau. Tačiau senstantys asmenys dažniau patiria įvairių problemų ir serga lėtinėmis ligomis. Šie asmenys dažnai neišvengia ir odos problemų, tokių kaip odos apsauginės funkcijos sumažėjimas, odos sausmė (kserozė) ir šlapimo arba išmatų nelaikymo (inkontinencijos) sukeltas odos uždegimas. Dėl fiziologinių arba įvairių kitų ligų sukeltų odos būklės pasikeitimų vyresniame amžiuje teisinga geriatrinių pacientų odos priežiūra tampa svarbiu ir reikšmingu slaugos elementu ir vyresnio amžiaus asmenų gerovės ir gyvenimo kokybės pagrindu. Išanalizuotas 31 literatūros šaltinis šia tematika. Paieška atlikta pagal šiuos reikšminius žodžius: vyresnio amžiaus asmenys, odos sausmė, inkontinencijos sukeltas dermatitas, geriatrinių pacientų odos priežiūra, odos drėkikliai. Apžvelgus mokslinius straipsnius, pateikiamos geriatrinių pacientų odos priežiūros rekomendacijos. Straipsnis skirtas slaugytojams, sveikatos priežiūros ir socialinio sektoriaus darbuotojams, slaugantiems ir prižiūrintiems vyresnio amžiaus asmenis, mokslo darbuotojams.