Suaugusiųjų, maitinamų nazogastriniu zondu, orofaringinės disfagijos įvertinimas paciento palatoje - Grigaliūnaitė, Saulė; Kantanavičiūtė-Petružė, Rita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Straipsnyje atlikta teorinė mokslinės literatūros šaltinių analizė ir praktika rodo, kad Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose vieningai naudojamų standartizuotų suaugusiųjų rijimo sutrikimų įvertinimo ir pasirengimo ištraukti nazogastrinį zondą (toliau – NGZ) vertinimo instrumentų parengta nėra. Straipsnyje atlikta teorinė suaugusiųjų, maitinamų NGZ, rijimo sutrikimų įvertinimo analizė parodė, kad esant ankstyvajai sutrikimo stadijai pakankamai tikslūs yra tyrimai, kurie atliekami paciento palatoje ir kurie nereikalauja radiologinio vertinimo. Tyrimo tikslas – atskleisti, kokie suaugusiųjų, maitinamų nazogastriniu zondu, rijimo sutrikimų vertinimo instrumentai ir metodikos taikomi paciento palatoje ūmiuoju ligos periodu. Atlikus teorinę mokslinių literatūros šaltinių analizę, galima teigti, kad maitinimas NGZ pagerina mitybos būklę, tačiau varžo asmens judesius, apsunkina bendravimą, socializaciją, skatina izoliaciją ir nerimą, todėl tai neigiamai veikia jo gyvenimo kokybę tiek fiziniu, tiek psichologiniu, tiek socialiniu lygmenimis; ūmiuoju ligos periodu tiksliai įvertinti rijimo sutrikimus galima atlikus radiologinio vertinimo nereikalaujančius tyrimus paciento palatoje; vertinant galimybes ištraukti NGZ, atsižvelgiama, kaip funkcionuoja kramtomieji raumenys; įvertinami lūpų, liežuvio, minkštojo gomurio judesiai; rijimo, kosulio refleksai; oralinė kontrolė; maisto likučiai burnoje ir balso kokybė po rijimo; gerklų pasikėlimas ir aspiracijos rizika.