Tėvų, kurių vaikai serga epilepsija, mokymas - Dudarevič, Tatjana; Kuzborska, Zyta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Epilepsija yra daugiaveidė liga, kuri pasireiškia įvairių rūšių ir įvairios kilmės priepuoliais, prasidedančiais įvairiame amžiuje, dažnai − vaikystėje. Sergančio vaiko slauga, ugdymas ir gydymas stipriai paveikia visą šeimą. Svarbiausiu veiksniu tampa slaugytojo gebėjimas pacientui ir jo šeimai perteikti turimas profesines žinias ir mokyti, kaip valdyti ligą. Geriau informuoti sergantieji ir jų šeimos nariai save suvokia kaip labiau kontroliuojančius ligos situaciją nei mažiau informuoti pacientai ir jų artimieji. Epilepsija sergantys asmenys ir visuomenė neturi pakankamai bendros informacijos apie ligą, žinių apie pagalbos teikimą ir jos teikimo būdus, galimybes gauti paslaugas. Pacientų artimųjų mokymas yra pagrindinė ligos kontrolės ir prevencijos priemonė. Tyrimas atliktas 2019 m. spalį–lapkritį vienoje Vilniaus miesto ligoninėje. Išanalizavus anketų duomenis iki mokymo, nustatyta, kad tėvams, kurių vaikai serga epilepsija, trūksta informacijos apie ligą. Anketų duomenys po mokymo rodo, kad tėvai įgijo daugiau žinių ir rezultatai pagerėjo. Didžioji dalis tėvų, kurių vaikai serga epilepsija, gerai informuoti apie ligą. Tačiau jiems trūksta žinių apie epilepsijos priepuolį provokuojančius veiksnius, kada reikia kviesti greitąją medicinos pagalbą ir kada naudoti pirmos pagalbos vaistus. Tėvai domisi naujovėmis apie epilepsiją, sergančio vaiko gydymą ir slaugą. Visi tėvai turi poreikį mokytis apie ligą. Palyginus tėvų informuotumą apie ligą prieš ir po mokymo, nustatyta, kad tėvai išmoko teisingai suteikti pagalbą priepuolio metu. Mokymas buvo efektyvus.