Modifikuojami periferinių arterijų ligos rizikos veiksniai ir prevencija slaugos praktikoje - Ptašinskienė, Diana; Spirgienė, Lina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Periferinių arterijų liga (toliau – PAL) yra lėtinė arterinė okliuzinė dažniausiai apatinių galūnių liga, kurią sukelia aterosklerozė. Arterijos endotelyje besikaupiančios aterosklerotinės plokštelės iš lėto mažina arterijos spindį iki visiško arterijos spindžio užakimo, vadinamo stenoze. Dėl to sumažėja galūnės aprūpinimas krauju ir tai gali pažeisti galūnę [1, 2]. Atsiranda antrinių audinių pažeidimų, kurie sukelia audinių išopėjimą ar net gangreną [1]. Apatinių galūnių PAL lemia padidėjusį sergamumą, mirštamumą ir gyvenimo kokybės pablogėjimą.