Ultravioletinių spindulių poveikis odai - Glodianytė, Indrė; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Naudingas ultravioletinių spindulių poveikis mūsų odai pasireiškia vitamino D sinteze. Tačiau žalingas šių spindulių poveikis yra didesnis. Ilgesnė spindulių poveikio trukmė spartina odos fotosenėjimą nepriklausomai nuo odos fototipo. Pastebėti nudegimo simptomai, kuriuos lydi nuo-vargis, galvos skausmai, temperatūros pokyčiai, odos pažeidimai, rodo neigiamą ultravioletinių spindulių poveikį. Netinkamų apsauginių priemonių su SPF skaičiumi sezoninis naudojimas predisponuoja raukšlių atsiradimą. Tema ypač aktuali šiandien, nes vis dažniau nustatomi ultravioletinių spindulių sukelti pažeidimai, kurie atskleidžia nerūpestingą odos priežiūrą. Menkiausias odos paraudimas, patinimas ar parudavimas – tai organizmo reakcija į kenksmingus ultravioletinius spindulius. Tyrimo rezultatai ir išvados. Dėl darbo pobūdžio visą dieną ar 3–4 val. per dieną tiesioginį ultravioletinių spindulių poveikį patiria apie pusė apklaustųjų. Trečdalis apklaustųjų kartą per savaitę naudojasi soliariumo procedūromis, apsirūpina apsauginėmis priemonėmis parduotuvėje, bet ne-sureikšmina SPF filtrų apsauginio poveikio. Šeštadalis naudoja apsaugines priemones tuomet, kai oda patiria matomų sužalojimų.