Pacientų slaugos poreikiai po žarnyno stomos suformavimo operacijos - Kuklytė, Rūta; Paulikienė, Simona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Straipsnyje analizuojami pacientų slaugos poreikiai po žarnyno stomos suformavimo operacijos. Tyrime dalyvavo 28 chirurginio skyriaus slaugytojai ir 4 pacientai (trims iš jų buvo suformuotos ileostomos, vienam – kolostoma). Tyrimui atlikti taikyti anketinės apklausos bei interviu metodai. Pacientams po ileostomos suformavimo operacijos aktualesni švarinimosi ir higienos gyvybinės veiklos slaugos poreikiai nei po kolostomos suformavimo. Be to, šiems pacientams reikia daugiau žinių apie parastominės odos priežiūrą. Po kolostomos suformavimo operacijos aktualesni valgymo ir gėrimo gyvybinės veiklos slaugos poreikiai dėl valgymo įtakos turinio išsiskyrimo laikui. Taip pat šiems pacientams kyla daugiau psichologinių problemų bei aktualesnis bendravimo poreikis dėl fizinių kūno pokyčių.