Neišnešiotų naujagimių slauga ir priežiūra - Gurinskaitė, Laura; Jurgelevičiūtė, Kristina; Grušnytė, Kamilė; Jakelytė, Lukrecija; Joskaudaitė, Greta; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Įprastai moters nėštumas trunka 40 savaičių. Priešlaikinis gimdymas – tai gimdymas, kuris prasideda anksčiau nei 37-ą nėštumo savaitę. Priešlaikinis gimdymas yra viena dažniausių gimdymo komplikacijų pasaulyje, pasireiškianti 5–18 proc. nėštumo atvejų. Priešlaikinio gimdymo rizikos veiksniai gali būti išskirti į dvi grupes: medicininiai ir su nėščiosios gyvenimo būdu susiję veiksniai. Moterims svarbu suprasti priešlaikinio gimdymo įspėjamuosius ženklus, ir taip išsaugoti vaisių. XX a. pabaigoje susiformavo skirtingi neišnešiotų naujagimių slaugos būdai. Neišnešiotiems naujagimiams būdingas organų nepakankamumas, kuris reikalauja papildomos slaugos ir gydymo intensyvios terapijos skyriuje. Nustatyta, kad per septynerius metus (2010–2017 m.) pasaulyje gimė vis daugiau neišnešiotų naujagimių, tačiau ten, kur sunkiau prieinama specialistų priežiūra, gimdyvėms gresia didesnė komplikacijų rizika. Lietuvoje priešlaikinių gimdymų situacija yra panaši kaip ir kitose Europos šalyse, tik 2017 m. neišnešiotų negyvagimių skaičius sumažėjo. Dažniausi priešlaikinio gimdymo rizikos veiksniai: medicininiai veiksniai, susiję su motinos sveikata, nėščiosios gyvenimo būdu, nėštumu ankstyvame amžiuje, kai moteris vyresnė nei 35 metų. Neišnešiotiems naujagimiams būtina aukštos kvalifikacijos slauga, orientuojama į būdingus gyvybinių veiklų pokyčius: kvėpavimą, AKS, temperatūros palaikymą, mitybą. Slaugos personalas išmoko mamą prižiūrėti neišnešiotą naujagimį.