Naujos redakcijos medicinos norma MN 28:2019 „Bendrosios praktikos slaugytojas“. Komentarai ir paaiškinimai - Šimkus, Artūras (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Asmens sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių Lietuvoje, kompetenciją reglamentuoja Lietuvos medicinos normos, kurias įsakymu tvirtina Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras. Kiekvieną Lietuvos medicinos normą kuria ministro įsakymu sudaryta 8–12 asmenų darbo grupė, kuriose yra mokymo institucijų, specialistų profesinių organizacijų, pacientų interesams atstovaujančių organizacijų, kontroliuojančių institucijų ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos atstovai. Kompetencijų dalis, kurią sudaro reikalavimai dėl specialisto žinojimo, išmanymo ir gebėjimų, rengiama atsižvelgiant į studijų programų turinį, mokslo pasiekimus, kitų šalių geruosius pavyzdžius ir mokslo įrodymais pagrįstus diagnostikos ir gydymo arba slaugos metodus. Rašant kompetencijų dalį, kuri praktinėje veikloje turbūt yra aktualiausia, didžiausia dalis darbo tenka mokymo institucijų ir specialistų profesinių organizacijų (pvz., kolegijų, specialybės draugijų) atstovams. Pateikiame keletą paaiškinimų apie pakeitimus, kurie slaugytojams yra gana nauji, tačiau būtini gerinant Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos efektyvumą, siekiant sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir pacientų saugumo. Naujos redakcijos Lietuvos medicinos norma MN 289:2019 „Bendrosios praktikos slaugytojas“ yra patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2019 m. liepos 12 d. įsakymu Nr. V-828 „Dėl Lietuvos medicinos normos MN 289:2019 „Bendrosios praktikos slaugytojas“ patvirtinimo“. Aktuali šio įsakymo redakcija internete: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.7DB50471C9A5/asr