Cukriniu diabetu sergančių vyrų seksualumo vertinimas - Masilionis, Giedrius; Palinauskienė, Liucija Ramunė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Lietuvoje daugėjant sergančiųjų cukriniu diabetu, dažnėja ir šios ligos sukeliamų komplikacijų. Viena iš tokių komplikacijų yra seksualinė disfunkcija. Su šia problema susijusių mokslinių tyrimų Lietuvoje atlikta nedaug. 1970 metais Pasaulio sveikatos organizacija (toliau tekste – PSO) seksualinę sveikatą įvardijo kaip vieną iš būtinų žmogaus gyvenimo kokybės sudedamųjų dalių. 35–90 proc. vyrų, sergančių cukriniu diabetu, pasireiškia erekcijos sutrikimų. Šie sutrikimai jiems prasideda 10–15 metų anksčiau nei asmenims, nesergantiems cukriniu diabetu. Tyrimo tikslas – įvertinti cukriniu diabetu sergančių vyrų seksualumą. Tyrimas vykdytas 2018 metų rugsėjo ir spalio mėnesiais, pateikus klausimyną socialinio tinklo „Facebook“ uždaroje grupėje „x“ ir diabeto pacientų draugijoje. Tyrimo imtis tikslinė. Įtraukimo į tyrimą kriterijai – cukriniu diabetu sergantys 26–69 metų amžiaus vyrai. Apklausoje dalyvavo 42 vyrai, sergantys pirmo ir antro tipo cukriniu diabetu. Tyrimo metodas kiekybinis. Apklausai naudotas seksualinių funkcijų klausimynas (angl. European Male Aging Study Sexual Function Questionnaire – EMAS-SFQ). Bendras cukriniu diabetu sergančių vyrų seksualumas nelabai pasikeitęs ir beveik atitinka įverčio ribas. Toks rezultatas parodė, kad sergantieji cukriniu diabetu seksualinę funkciją pakankamai kompensuoja ir jų bendras seksualumas dėl ligos nukentėjo nedaug. Įvertinus sergančiųjų cukriniu diabetu seksualumo domenus, nustatyta, kad mažėjo masturbacijos indeksas ir padidėjo seksualinis distresas. Bendras seksualumas ir seksualinės kaitos indeksas pakito nedaug. Daugumai tyrimo dalyvių seksualinis gyvenimas per pastaruosius metus nelabai pasikeitė.