Varikozinių venų išsivystymo prevencija nėštumo metu - Bakanauskaitė, Vitalija; Paulikienė, Simona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
2017 m. viena pagrindinių mirties priežasčių Lietuvoje buvo kraujotakos sistemos ligos [1]. Vienas dažniausiai pasitaikančių kraujotakos sutrikimų yra venų varikozė. Nėščiosioms varikozinės venos gali sukelti plaučių arterijos tromboemboliją, nuo kurios miršta apie 12–15 proc. nėščiųjų [2]. Šiame straipsnyje analizuojama varikozinių venų išsivystymo prevencija nėštumo metu. Tyrime dalyvavo 10 nėščiųjų. Interviu metodu išsiaiškinta tiriamųjų nuomonė ir veiksmai, atliekami norint išvengti varikozinių venų išsivystymo. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tiriamosios laikosi nėščiosioms skirtų maitinimosi rekomendacijų, atlieka fizinę veiklą, taiko kompresinę terapiją ir naudoja tepalus kojoms. Dėl aplinkinių paskatinimo, asmeninio noro ir turimų žinių apie prevencijos svarbą jos pradeda taikyti varikozinių venų išsivystymo prevenciją. Jeigu tiriamosios ieško informacijos, ją gauna iš gydytojo, slaugytojo, šeimos narių, paskaitų nėščiosioms ir internetinių šaltinių. Nesant noro, išorinio paskatinimo, stingant žinių ir teisingos informacijos, tiriamosios neatlieka varikozinių venų išsivystymo prevencijos.