Ar vitaminai svarbūs vėžio prevencijai? - Greenlee, Heather (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Kaip rodo naujausia JAV nacionalinė apklausa, apie 40 proc. suaugusiųjų vartoja polivitaminus ir (arba) mineralines medžiagas. Dažniausiai vartojami papildai su kalciu, foline rūgštimi, vitaminu D ir kiti vitaminai. Maisto papildus žmonės vartoja dėl įvairių priežasčių: norėdami apsisaugoti nuo ligų ir jas valdyti, stiprinti sveikatą. Kai kurie asmenys papildus vartoja siekdami apsisaugoti nuo vėžio, jo pasikartojimo ar pailginti gyvenimą po vėžio gydymo. Anksčiau buvo manoma, kad egzistuoja eliksyras ar burtų lazdelė, kuri gali apsaugoti nuo ligų ar pailginti gyvenimą. O tais laikais, kai nepakankama mityba buvo dažnas reiškinys, papildai ir vitaminai galėjo būti vertinga sveikatos išsaugojimo strategija. Tačiau dabar, kai JAV maisto produktai dažnai papildyti foline rūgštimi, jodu, niacinu ar vitaminu D, toks požiūris tampa mažiau populiarus. Vis dėlto daugelis žmonių, norėdami pagerinti savo sveikatą ar net neturėdami aiškaus tikslo, kasdien vartoja vitaminus ir mineralines medžiagas. Kartais ir dideles jų dozes. Daugelis sveikų asmenų tikisi, kad vitaminai ir mineralinės medžiagos gali apsaugoti nuo vėžio, o sergantieji piktybiniais navikais viliasi, jog šie papildai gali pailginti jų gyvenimo trukmę ar apsaugoti nuo naviko pasikartojimo. Jeigu taip yra, turėtume žinoti, kokie vitaminai gali būti naudingi, kokia jų tinkama ir (arba) būtina dozė ir kiek ilgai reikia juos vartoti, kad jie būtų veiksmingi. Vitaminų ir mineralinių medžiagų vartojimo šalininkų nelaimei, iš tyrimų duomenų matyti, kad nėra daug duomenų, patvirtinančių, jog vitaminų ir (arba) mineralinių medžiagų vartojimas iš tikrųjų apsaugo nuo vėžio.