Sveikatos mokymo poveikis apatinės nugaros dalies skausmui valdyti, taikant sveikatos įsitikinimų modelį ir apsisprendimų teoriją - Tamulienė, Daiva; Slivovskaja, Ieva; Rakštelienė, Vilma (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Visame pasaulyje daugėja asmenų, besiskundžiančių dėl apatinės nugaros dalies skausmų. Tai didelė sveikatos problema, galinti nulemti negalią, pravaikštas ir kasmetines išlaidas sveikatos priežiūrai. Apatinės nugaros skausmo gydymo efektyvumas yra daugelio mokslinių tyrimų objektas. Yra mokslinių įrodymų, kad žmonių požiūris, įsitikinimai bei motyvacija dalyvauti kontroliuojant ligos procesą gali labai paveikti tokio skausmo valdymą ir prognozes. Stiprinant ir išsaugant sveikatą svarbus pacientų mokymas, kurio metu ne tik suteikiama žinių apie ligą, bet ir skatinama pacientus aktyviai dalyvauti valdant skausmą. Sveikatos įsitikinimų modelis atskleidžia ryšį tarp su sveikata susijusių įsitikinimų ir elgesio. Pagal šį modelį žmogaus elgesį daugiausia lemia pavojaus savo sveikatai suvokimas, tikėjimas prevencinių veiksmų nauda, pasitikėjimas savo gebėjimais imtis veiksmų bei asmens skatinimas veikti. Tinkama aplinka, medikų bei artimųjų palaikymas ypač veikia paciento elgesį. Pagal apsisprendimų teoriją, kai yra palaikomi pagrindiniai psichologiniai poreikiai, – autonomijos, kompetencijos ir santykių, – pacientų dalyvavimas valdant savo ligą yra labiau tikėtinas ir lemia geresnius rezultatus.