Lietuvos perinatalinių centrų slaugytojų žinios apie hospitalines infekcijas ir jų taikymą - Čerkauskaitė, Sonata; Liepinaitienė, Alina; Tamošiūnas, Abdonas (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Lietuvos higienos instituto duomenimis, hospitalinės infekcijos (HI) apibrėžiamos kaip bet koks bakterinės, virusinės, parazitinės, grybelinės kilmės susirgimas, susijęs su ligonio hospitalizavimu, tyrimais, gydymu asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, taip pat su darbu joje. Nors šiuolaikinės infekcijų kontrolės pažanga labai didelė, tačiau HI išlieka svarbi asmens ir visuomenės sveikatos problema. Viena svarbiausių HI valdymo priemonių yra jų epidemiologinė priežiūra, kurios tinkamas vykdymas leidžia sumažinti HI dažnumą 20–30 proc. Nors daugelis HI profilaktikos priemonių nėra naujos ir yra žinomos seniai, tačiau nuolat sistemingai kartojant ir gilinant žinias apie pagrindines HI profilaktikos priemones, galima labai sumažinti sergamumą ir net mirštamumą nuo jų. Tyrimas buvo atliktas 2017 m. balandžio–rugsėjo mėn., jame dalyvavo 165 Lietuvos perinataliniuose centruose dirbančios slaugytojos. Nustatyta, kad didžiosios dalies abiejų Lietuvos perinatalinių centrų bendrosios praktikos slaugytojų žinios apie HI ir jų taikymą atitinka gerų arba labai gerų žinių lygį. Slaugytojai žino, kokios yra pagrindinės profilaktikos priemonės ir kaip tinkamai jų laikytis, kokie HI rizikos veiksniai ir pacientų rizikos grupės, kokiuose skyriuose didžiausia tikimybė užsikrėsti HI. Tačiau trūksta žinių apie HI plitimo kelius. II perinatalinio centro slaugytojai netinkamai pritaiko manipuliacijos atlikimo ir rankų higienos žinias.