Pacienčių pooperacinė slauga po gimdos pašalinimo operacijos - Madekša, Renata; Stundžienė, Rasa (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Darbo tikslas – išsiaiškinti pacienčių slaugą po abdominalinės ir vaginalinės histerektomijų pooperaciniu laikotarpiu. Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimas atliktas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro Ginekologijos skyriuje. Tyrime dalyvavo 56 pacientės po gimdos pašalinimo operacijos: 24 pacientės po abdominalinės ir 32 – po vaginalinės histerektomijų. Visos respondentės buvo stebėtos po 2 kartus. Tyrimas vykdytas 2016 m. gruodžio-2017 m. kovo mėnesiais. Tyrimui atlikti buvo taikyti 3 metodai: medicininių dokumentų analizė, stebėjimas (autorių parengtas stebėjimo protokolas) ir anketinė apklausa (autorių sudaryta anketa). Duomenų analizė atlikta statistinės analizės „SPSS Windows 19.0“ ir „Microsoft Office Excel 2010“ programomis. Rezultatai. Respondenčių amžiaus vidurkis buvo 59,39 ± 10,2 metų. Dauguma tiriamųjų buvo įgijusios aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą (n = 21; 37,5 proc.). Dažniausios priežastys atlikti histerektomiją buvo dubens organų nusileidimas (n = 29; 51,8 proc.) ir gimdos mioma (n = 16; 28,5 proc.). Pastebėta, kad ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu pacientes po vaginalinės histerektomijos dažniau vargino kraujingos išskyros iš makšties (p = 0,002), o pacientės po abdominalinės histerektomijos dažniau skundėsi dėl judėjimo problemų (p = 0,002). Išvados. Nustatyta, kad pacienčių po gimdos pašalinimo operacijos ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu pagrindinės slaugos problemos buvo skausmas, silpnumas ir padidėjęs užimtumo poreikis. Vėlyvuoju pooperaciniu laikotarpiu, nepriklausomai nuo operacijos pobūdžio, aktualiomis problemomis išliko skausmas ir padidėjęs užimtumo poreikis. Ištirta, kad tiek po abdominalinės, tiek po vaginalinės histerektomijos dažniausiai buvo atliekami šie slaugos veiksmai: skausmo intensyvumo vertinimas ir jo malšinimas, patogios kūno padėties suteikimas, poilsio režimo užtikrinimas, alternatyvios veiklos užtikrinimas, ramios aplinkos sudarymas, šlapimo pūslės kateterio priežiūra, medikamentų administravimas. Respondentės po abdominalinės histerektomijos geriau vertino slaugos personalo suteiktą pooperacinę priežiūrą nei pacientės po vaginalinės histerektomijos.