Chirurgijos profilio skyriaus slaugytojų veikla, valdant hospitalines infekcijas - Gauryliūtė, Laura; Galdikienė, Nijolė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Hospitalinės infekcijos yra bene didžiausia sveikatos problema, susijusi su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu visame pasaulyje. Higienos instituto duomenimis, hospitalinės infekcijos yra dažniausias nepageidaujamas įvykis (30,7 proc.) asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Dažnai klausiama, ar galima išvengti hospitalinių infekcijų? Visiškai užkirsti kelio hospitalinei infekcijai neįmanoma, galima tik sumažinti jos riziką, nes gydymo įstaigoje visada yra ir bus infekcijų turinčių asmenų, o mikroorganizmai lengvai plinta per rankas, orą bei kitus paviršius. Bendrosios praktikos slaugytojų žinių lygis, elgesys ir kompetencija yra labai svarbūs hospitalinių infekcijų prevencijai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad beveik visi chirurginio profilio skyriuose dirbantys bendrosios praktikos slaugytojai turi pakankamai žinių apie hospitalines infekcijas ir geba įvertinti rizikos veiksnių svarbą.