Pragulų profilaktika: mokslo įrodymais pagrįstos rekomendacijos - Liseckienė, Ida (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Pragula apibrėžiama kaip lokalus odos ir (arba) audinių pažeidimas, paprastai virš kaulo iškilumo vietos, kaip pasekmė spaudimo arba spaudimo ir šlyties jėgų kombinacijos. Pragulos yra problema, visų pirma susijusi su blogesne paciento gyvenimo kokybe (diskomfortą sukelia kvapas, skausmas, tvarstymas), sunkesne pacientų slauga (dažniausiai tai yra susiję su papildomo laiko sąnaudomis bei atitinkamų kompetencijų turėjimu), be to, pragulos siejamos su didesniu pacientų mirtingumu dėl įvykusių komplikacijų (vyrauja infekcijos sukeltos komplikacijos).