Pacientų, sergančių šlapimo nelaikymu, gyvenimo kokybės analizė - Stončienė, Vida; Gedrimė, Lina; Pušinskytė, Vida (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Gyvenimo kokybės sąvoka yra plati. Ji apima pacientų, nelaikančių šlapimo, dvasinę, fizinę ir socialinę gerovę. Dėl šlapimo nelaikymo kilusios fizinės problemos skatina dvasinių, socialinių, materialinių problemų vystymąsi. Tyrimo tikslas – atskleisti pacientų, nelaikančių šlapimo, gyvenimo kokybę. Tyrimo metodai. Atlikta mokslinių šaltinių analizė, sudarytas 22 uždaro tipo klausimų klausimynas. Rezultatai. Gauti tyrimo rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad pacientai dažnai vengia ieškoti pagalbos dėl šlapimo nelaikymo ir net yra linkę tai slėpti nuo artimųjų. Dėl to kyla didelių finansinių, socialinių ir psichologinių problemų. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad pacientams labiausiai nesaugumo jausmą kelia galimai nuo jų sklindantis šlapimo kvapas. Tyrimo rezultatai parodė, kad pacientai dėl šlapimo nelaikymo turi didelę riziką susirgti depresija, prarasti socialinius ryšius. Išvados. Dėl šlapimo nelaikymo pacientų gyvenimo kokybė yra prasta, nes labai dažnai vyrauja neigiamos emocijos, fizinės problemos dėl šlapimo nelaikymo (sutrikęs miegas). Šlapimo kvapas daro didelę įtaką socialinei ir psichologinei savijautai. Socialinėje srityje labai pablogėja finansinė padėtis, ypač imama vengti kelionių svetimu transportu, nebeatliekama daugelio namų ūkio darbų, izoliuojamasi. Psichologinėje srityje labai sumažėja pasitikėjimas savimi, jaučiama labai daug neigiamų jausmų, tarp jų gėdą, apatiją, bejėgiškumą.