Įvairių paviršių valymas ir dezinfekcija - Talandzevičienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Ligų plitimui reikalingos tam tikros sąlygos: ligos sukėlėjas, infekcijos šaltinis, imlus ligai asmuo, vartai sukėlėjui patekti iš sergančio asmens į aplinką ir iš aplinkos kitam asmeniui ir kt. Kai kurių ligų sukėlėjai, patekę į sergančio asmens aplinką, dėl aplinkos veiksnių (temperatūros, drėgmės ir kt.) poveikio greitai žūsta. Tačiau dauguma mikroorganizmų yra gana gyvybingi ir išlieka tam tikrą laiką ant aplinkos paviršių ir įvairių daiktų.