Moterų pogimdyvinės problemos ankstyvuoju ir vėlyvuoju periodu - Gukauskienė, Ligita; Stasiulytė, Sabina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) duomenimis, daugiau nei 50 proc. moterų po gimdymo patiria įvairių sveikatos sutrikimų. Po gimdymo moteriai gali sutrikti šlapinimasis, galimos obstipacijos arba vidurių užkietėjimas. Taip pat moteris gali priaugti svorio, gali kamuoti nemiga ir kūno patinimai. Pasaulyje dažnai susiduriama su tokiomis pogimdyvinėmis problemomis kaip pogimdyvinis liūdesys bei depresija. Nei liūdesys, nei depresija neturi įtakos kūdikio sveikatai, bet gali padaryti didelės žalos moters fizinei ir psichoemocinei būklei. Moterys patiria daug problemų pogimdyviniais laikotarpiais. Nors apie tai informacijos galima rasti internete, spaudoje, ją suteikia ir sveikatos priežiūros specialistai. Tyrime dalyvavo 250 moterų, kurioms po gimdymo buvo praėję ne mažiau kaip metai. Nustatyta, kad tik nedidelis procentas respondenčių nepatyrė jokių pogimdyvinių problemų. Pogimdyvinis laikotarpis skirstomas į ankstyvąjį ir vėlyvąjį. Šiais laikotarpiais moterys patiria skirtingų negalavimų. Ypač daug problemų moterims sukelia pooperacinis laikotarpis po cezario pjūvio ir tai turi įtakos rūpinantis kūdikiu. Apibendrinant galima teigti, kad gimdymas lemia moterų savijautą ir psichoemocinę būklę.