Vaisinių rūgščių poveikis brandžiai veido odai - Karčiauskaitė, Augustė Melanija; Juškutė, Deimantė; Pagojūtė, Greta; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Tyrimo tikslas – įvertinti vaisinių rūgščių poveikį brandžiai veido odai. Atliktas kokybinis tyrimas, atvejo analizė. Taikyta tikslinė atranka. Tyrime dalyvavo 2 respondentės, norinčios atlikti vaisinių rūgščių procedūras ir pagerinti estetinę brandžios odos būklę. Respondentėms taikyta vizualinė veido odos apžiūra, pildyta kliento kortelė, atliktas interviu. Prieš tyrimą respondentėms nustatytas II–III odos fototipas, probleminės skruostų, kaktos pigmentinių dėmių ir bėrimo elementų vietos, išsiplėtę kapiliarai. Didžioji dalis priemonių, kurių sudėtyje buvo vitamino C, taikytos X1 klientei. Priemonės, turinčios keletą poveikių savybių (vaisių ekstraktai, glikolio, apelsinų rūgštis), taikytos vyresnio amžiaus klientei. Brandžios odos būklės pokyčiai nustatyti abiem taikytų procedūrų atvejais. Jaunesnio amžiaus klientei greičiau susitraukė poros, padidėjo odos turgoras, sumažėjo odos riebumas. Vyresnei klientei vizualiai matomi pokyčiai nustatyti po visų procedūrų ciklų – pašviesėjo paakių zona, pigmentinės dėmės, susitraukė poros, kapiliarų tinklas, sumažėjo komedonų kiekis, oda tapo elastingesnė. Didžiausią įtaką odos pokyčiui turėjo kombinuotos priemonės, taikytos pigmentinių dėmių ir kapiliarų tinklui mažinti. Mažiausią įtaką odos tekstūros pokyčiams turėjo micelinis vanduo ir losjonai.