Būsto aplinkos poveikis mūsų sveikatai - Rybalko, Jolanta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Mūsų sveikata, gyvenimo kokybė labai priklauso nuo aplinkos, kurioje gyvename. Būstas yra ta fizinė aplinka, kurioje žmonės praleidžia daugiausia laiko. Tai vieta, kuri apsaugo mus nuo įvairių grėsmių, bet gali būti ir įvairių pavojų (fizinių, cheminių, biologinių) šaltinis, darančių neigiamą įtaką mūsų sveikatai, ypač vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms.Šiais laikais, kai dauguma žmonių didžiąją laiko dalį (iki 80 proc.) praleidžia savo sukurtoje uždaroje erdvėje, bet koks gyvenamosios patalpos neigiamas veiksnys gali ilgai veikti žmogaus organizmą.Neigiamą įtaką sveikatai daro bloga pastatų kokybė, kenksmingos statybinės medžiagos, netinkama įranga, patalpų dydis ir struktūra, per aukšta arba per žema patalpų temperatūra, drėgmė ir apšvietimas, pavojinga jonizuojančioji ar nejonizuojančioji spinduliuotė. Svarbų vaidmenį atlieka patalpų oro kokybė (anglies dioksidas, tabako dūmai, radonas, pavojingos smulkios ir stambios kietosios dalelės bei kt.), triukšmas, alergenai, mikroorganizmai, buityje naudojamos cheminės priemonės, tokios kaip plovikliai, valikliai, dezodorantai ir kt.Labai svarbu patalpose sukurti tinkamą mikroklimatą – temperatūros, oro drėgmės, oro judėjimo greičio derinį, taip pat ore neturi būti kenksmingų medžiagų arba jų koncentracija neturi viršyti saugaus lygio. Dėl reikalavimų neatitinkančio patalpų mikroklimato gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų.