Fizinis aktyvumas sergant 1 tipo cukriniu diabetu - Bulikaitė, Virginija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Tarptautinės diabeto federacijos duomenimis, 2021 m. 537 milijonai žmonių visame pasaulyje sirgo cukri-niu diabetu (įskaitant 1 ir 2 tipo diabetą). Asmenys, sergantys 1 tipo cukriniu diabetu (toliau – 1 tipo CD), sudaro maždaug 10 proc. sergančiųjų diabetu [1]. 1 tipo CD serga jauni, fiziškai aktyvūs žmonės, todėl sveikatos priežiū-ros specialistai jiems turėtų paaiškinti, kaip fizinis krūvis veikia gliukozės kiekį kraujyje ir kaip jį suvaldyti spor-tuojant. Norint suprasti, kaip fizinis krūvis gali paveikti CD sergančio asmens gliukozės kiekį kraujyje, reikia žinoti pagrindinius skirtumus tarp sveiko ir diabetu sergančio asmens medžiagų apykaitos mechanizmų bei skir-tumą tarp 1 ir 2 tipo CD. Sergant 1 tipo CD, organizmas nepagamina pakankamai insulino dėl autoimuninių pro-cesų, dėl to insuliną gaminančios kasos B ląstelės yra sunaikinamos. 1 tipo CD gali išsivystyti bet kuriame amžiuje, tačiau dažniausiai diagnozuojamas vaikystėje. Nėra žinomų būdų užkirsti kelią 1 tipo CD išsivystymui. Sergant 2 tipo CD, organizmas negali tinkamai panaudoti insulino. 2 tipo CD dažniausiai suserga nutukę, vyresnio amžiaus pacientai, tačiau daugėjant nutukusių vaikų, vis daugiau šios ligos atvejų diagnozuojama jaunesniame amžiuje. 2 tipo CD galima išvengti pasirinkus sveiką mitybą ir reguliariai mankštinantis. Asmeniui, kuriam diagnozuotas CD ir pradėta insulino terapija, turi būti suteikiama išsami informacija apie gliukozės kiekio reguliavimo svarbą ir ypatumus tiek fizinio krūvio metu, tiek ir keletą valandų po jo. Sportuojančiam asmeniui būtina išmokti hipog-likemijos bei hiperglikemijos prevencijos taisyklių, turėti aiškų veiksmų planą ir naudotis savikontrolės priemo-nėmis. Blogai kontroliuojamas gliukozės kiekis kraujyje sportuojant ilgainiui gali turėti žalingų pasekmių [2, 3].