Prevention of lumbar pain - Butkevič, Violeta; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Stuburo susirgimai pablogina žmogaus gyvenimo kokybę, yra viena dažniausių medicinos problemų [1]. Kiekvienais metais visame pasaulyje nugaros smegenų pažeidimą patiria nuo 250 000 iki 500 000 žmonių. Žmo-nės, patyrę nugaros smegenų pažeidimą, 2–5 kartus dažniau miršta anksčiau laiko nei sveiki žmonės. 2018 metais vidutinis pacientas, patyręs nugaros traumą, buvo 43 metų amžiaus, lyginant su 1970-aisiais, kai vidutinis paciento amžius buvo tik 29 metai. Apie 20–30 proc. žmonių, patyrusių nugaros smegenų pažeidimą, turi kliniškai reikš-mingų depresijos, skausmo požymių. Nugaros smegenų pažeidimo gydymo išlaidos yra didesnės nei panašių ligų, tokių kaip demencija, cerebrinis paralyžius. Mirtingumo rizika didėja priklausomai nuo sužalojimų lygio ir sun-kumo, laiku suteiktos kokybiškos medicinos pagalbos. Nugaros smegenų sužalojimų galima išvengti. Vienas pag-rindinių Pasaulio neurochirurgų federacijos (Word Federation of Neurosurgical Societes) tikslų yra suteikti žmo-nėms informacijos apie galimus stuburo pažeidimus, funkcinius sutrikimus, jų gydymą bei profilaktiką [2, 3].
Keywords: spinal cord injuries; pain; causes; treatment