Benefits of nasal rinsing with sea water - Tamašauskienė, Laura (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Nosies plovimas jūros vandeniu yra labai dažnai naudojamas kaip papildoma priemonė sergant alerginiu rinitu, peršalimu, sinusų infekcijomis [1]. Moksliniai tyrimai rodo, kad tai efektyvi ir gerai toleruojama priemonė. Pastebėta, kad plaunant nosį sumažėja vaistų poreikis, pagerėja gyvenimo kokybė. Pagal natrio chlorido koncentraciją skiriami du jūros vandens tipai – izotoninis ir hipertoninis. Manoma, kad rinito simptomai palengvėja dėl mechaninio gleivinės išvalymo, pagerėjusios mukociliarinės funkcijos, sumažėjusio gleivinės patinimo bei uždegimą sukeliančių patogenų kiekio [1]. Nosies plovimas gali būti efektyvi priemonė nosies gleivinės ligų profilaktikai. Tyrimų duomenimis, jūros vanduo yra veiksmingas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, sergantiems alerginiu rinitu, lėtiniu sinusitu, peršalimu, rinosinusitu, cistine fibroze, esant nosies užgulimui.