Lymphedema or lipedema? - Pocius, Eimantas (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Limfedema – žodis, kuris pastaruoju metu girdimas vis dažniau. Prie šio termino paplitimo tarp medikų bei visuomenėje prisidėjo vis dažniau pasitaikantys onkologinių susirgimų atvejai. Tačiau net ir šiuo atveju apie šį sutrikimą žinoma vis dar nepakankamai. Tiek mūsų šalyje, tiek svetur šį sutrikimą atpažinti ir tinkamai diagnozuoti geba ne visi medikai. Dar dažniau pasitaiko atvejų, kai limfedemos patologijai priskiriama kita diagnozė – lipedema. Dvi panašiai skambančios diagnozės mažai žinių turinčiam specialistui atrodo panašios ir simptomais. Taigi kokie tai organizmo sutrikimai, kokia jų simptomatika, bendri bruožai ir skirtumai? Ar yra gydymo metodų ir koks jų veiksmingumas? Ar gali pacientas jaustis užtikrintas dėl savo fizinės gerovės šių sutrikimų atvejais?