Daktaro Cemacho Šabado veikla higienos srityje - Valančiūtė, Janina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Daktaras Cemachas Šabadas (1864–1935) – higienos ir sanitarijos propaguotojas. Jis mokė vilniečius laikytis švaros, skaitė paskaitas, rašė mokslinius ir plačiajai visuomenei skirtus straipsnius apie ligas bei sveikatos stiprinimo klausimais. Aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje. Inicijavo Ligos kovai su tuberkulioze Vilniaus skyrių, „Pieno lašo“ projektą, vaikų poilsio stovyklos, kūdikių namų bei kitų organizacijų įkūrimą. Higiena ir ligų prevencija buvo svarbiausios daktaro C. Šabado medicininės veiklos sritys. Jis išanalizavo socialinės kilmės ligų mastą ir numatė jų profilaktikos priemones. Surinktus duomenis aptarė moksliniuose darbuose. Suprasdamas, kad daugelio ligų atsiradimui ir plitimui didžiausią įtaką turi ne tik nepriteklius bei skurdžios gyvenimo sąlygos, bet ir nežinojimas, neišprusimas, C. Šabadas ėmėsi visuomenės švietimo: skaitė paskaitas, dalino leidinukus, inicijavo du periodinius leidinius plačiajai skaitytojų auditorijai. Ypač daug dėmesio skyrė vaikų sveikatos problemoms.