Gailestingųjų seserų uniforma Lietuvoje 1938 metais - Gudelienė-Gudelevičienė, Loreta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Senosios istorijos laikais, kurie truko iki krikščionybės, gailestingosios seserys daugiausia priklausė kunigų kastai. Jų dėvimos suknelės buvo šventyklų tarnautojų drabužiai. Vėliau, pirmaisiais Bažnyčios persekiojimo laikais, diakonių suknelės buvo pritaikytos jų gyvenimo paprastumui ir vargingumui. IV amžiuje aristokratiškų šeimų moterys, atsiliepdamos į kvietimą įsitraukti į gailestingumo veiklą, tapdavo gailestingosiomis seserimis. Jų „uniforma“ buvo paprasti turtingojo luomo ponių drabužiai. Vienuolynų dvasiai visai išstūmus pasaulietišką elementą, gailestingosios seserys rengėsi kuo paprasčiausiais storo audeklo drabužiais.