Su sveikatos priežiūra susijusios infekcijos - Užemeckaitė, Gabija; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Žmogus yra savotiška ekosistema, turinti savo bakterijas, kurios suaugusiame organizme sudaro pusantro kilogramo žmogaus kūno masės. Infekcines ligas sukelia virusai, mikoplazmos, chlamidijos, bakterijos, spirochetos, prionai, grybeliai, pirmuonys, kirmėlės [1]. Infekcija vystosi organizme. Infekciniams susirgimams nustatyti yra parengtas ligų priežasties modelis, sudarytas iš daugelio komponentų, ir paaiškina infekcinių ligų kilmę. Infekcija išsivysto į organizmą patekus specifiniam mikrobų sukėlėjui (infekciniam agentui). Infekcinio agento patekimas į organizmą ir buvimas jame apima kelis etapus: infekuoto organizmo buvimas (žmogaus ar gyvūno), vystymosi periodas, dauginimosi ciklas, mirtis (letalinė baigtis) [1, 2].